Puita kaupunkiin

OmaStadi -äänetys on jälleen päättynyt. Ehdotusten toteuttamiseen käytetään 8,8 miljoonaa euroa. Rahasumma on jaettu Helsingin seitsemän suurpiirin kesken. Suurpiirillä käytössä oleva rahasumma, eli budjetti määräytyy asukasmäärän mukaan. Eteläisen Helsingin budjetti on suurin 1 662 361 euroa.

Kaupunkilaisten viihtyisyyttä lisäävät toimet nousevat korkealle äänestystuloksissa. Eri alueiden läpimenneet ehdotukset ovatkin keskenään hämmästyttävän samankaltaisia. Tänä vuonna pinnalla olivat muun muassa hyönteispölytteisten kukkakasvien istuttaminen, ulkokuntosalit sekä uimapaikat ja saunat.

Omalla alueellamme jälleen tänäkin vuonna päädyttiin muun muassa istuttamaan puita. Puiden istuttaminen on viime vuosina painottunut kaupunkilaisten esityksissä. Tällä kertaa vuorossa on Jätkäsaari. Jätkäsaari todellakin kaipaa puita ja pensaita, muuallekin kuin Hyväntoivonpuistoon. Kummallista on, että kyseessä on uusi kaupunginosa. Miksi näin keskeistä asukkaiden viihtyisyyttä lisäävää seikkaa ei ole huomioitu ja toteutettu jo kaupunginosaa rakennettaessa.

Toinen minua kummastuttanut seikka oli roskisten vähyys kaupungissa. Lähes joka äänestysalueella ehdotettiin roskisten lisäämistä johonkin päin kaupunkia. Tärkeä asia, mutta roskisten tulisi olla itsestäänselvyys kaupungissa ja niiden asentamisen tulisi kuulua kaupungin normaaliin toimintaan.

OmaStadi hankkeiden tulisi tuoda pysyvää lisäarvoa kaupunkilaisille. Toki yksittäiset projektit ovat osin perusteltuja. Painotuksen tulee kuitenkin olla pysyvässä kaupungin parantamisessa, joista tulevatkin sukupolvet voivat nauttia. Yksittäisprojekteista jään itse odottamaan Sinebrychoffin puiston movie & music festivalia.

Hankkeiden läpivientiä ja toteuttamista tulee seurata entistä tarkemmin. Itse olen kokenut, ettei hankkeista oikein kuulu mitään äänestysvaiheen jälkeen. Olen joskus miettinyt, onko niitä puita edes istutettu kaupunkiimme. Esimerkiksi viime vuosina on toivottu paljon lisää kirsikkapuita. Mihin ne ovat loppujen lopuksi istutettu? Osaako kukaan lukijoistani kertoa?

Uimapaikkojen ja ulkokuntosalien osalta toki on helppo havaita, onko niitä rakennettu vai ei. On kuitenkin huomioitava, ettei äänestysvaiheessa useinkaan tiedetä mihin sauna tai uimapaikka lopulta rakentuu. Kaupunki varaa oikeuden muuttaa ehdotuksen tarkkaa sijaintia.

Itse en ole koskaan nähnyt yhtäkään raporttia tai edes lehtijuttua toteutuneista hankkeista. Se ei tarkoita, ettei niitä olisi. Kertonee kuitenkin jotakin tiedotuksen vähyydestä. Jotta kaupunkilaiset kokisivat osallistuvan budjetoinnin todella omakseen, tulisi hankkeiden läpiviennin olla läpinäkyvää. Jokaisesta äänestyksestä yhteiskehittämisvaiheeseen päätyneen hankeen tilannetta tulisi olla mahdollista seurata OmaStadi sivuilta.

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 4.4.2024.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn