Käpylän työväentalolla 30.4.2022 pitämäni vapputervehdys

Hyvät toverit

Olen Taru Reinikainen Stadin demarien piirihallituksen jäsen ja Kanta-Helsingin demarien puheenjohtaja. Kiitos, että saan tuoda tervehdykseni teille.

SDP on perinteinen työväenpuolue ja olen otettu, että saan juhlia työntekijöiden juhlaa kanssanne. SDP:n arvot vapaus, solidaarisuus ja tasa-arvo ovat kestäneet aikaa. Demareista puhutaan julkisuudessa eläkeläisten puolueena, pikemminkin päinvastoin. Meillä on vahvat ja edustavat nuoret johtajat ja me sosialidemokraatit olemme olleet edelläkävijöitä muuttamassa politiikan julkikuvaa positiivisemmaksi ja monimuotoisemmaksi. Pääministerimme Sanna Marin on osoittanut suurenmoista johtajuutta kahdessa kriisissä.

Teknologian kehitys ja vihreä siirtymä muuttavat jo nyt suomalaista työelämää. Kehityksen myötä syntyy uusia työpaikkoja, mutta samalla olemassa oleva työ muuttuu. Toimihenkilöiden määrä kasvaa. Tämä asettaa puolueellemme haasteen. Meidän on erityisesti Helsingissä kyettävä olemaan myös hyväosaisten omakseen kokema puolue. Meitä demareita yhdistää usko tasa-arvoiseen yhteiskuntaan, jossa kaikilla on mahdollisuus esimerkiksi koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Minä haluan veroillani tukea tätä kehitystä jatkossakin. Helsingin tulee olla kaupunki kaikille.

Perinteinen suorittava työ ei ole kokonaan häviämässä vaan päinvastoin sen arvostus on nousemassa, tästä kertoo esimerkiksi ammatillisen koulutuksen suosion kasvu. Moni pelkää työn murroksessa työpaikkansa puolesta. Työntekijöiltä odotetaan joustavuutta ja monitaitoisuutta. Osaamisen kehittämiseen pitää jokaisella olla mahdollisuus koko työuran ajan. Työnantajan tulee tukea kouluttautumista. Itsensä kehittäminen on parasta muutosturvaa. Me puolueena voimme olla mukana varmistamassa, että muutos ei tarkoita halpatyövoiman käyttöä tai työsuhteen ehtojen polkemista.

Yritysten vastuita yritystoiminnastaan ei tule siirtää työntekijän vastuulle keksimällä uusia nimityksiä työn teolle. Esimerkiksi kevytyrittäjät ja alustatalouden kautta työllistyvät tekevät työtä työnantajan valvonnan ja johdon alaisuudessa palkkaa vastaan. Meidän tulee varmistaa, että kaikilla on reilut työsuhteen ehdot huolimatta siitä, miten heitä kutsutaan.

Sota Ukrainassa näkyy jo nyt myös suomalaisilla työpaikoillamme. Ukrainalaisia pakolaisia on saapunut Suomeen ja heidän olisi hyvä saada työllistettyä mahdollisimman nopeasti. Työ auttaa kotoutumisessa ja kielen oppimisessa. Samaan aikaan suomesta on ukrainalaisia työmiehiä palannut kotimaahansa sotimaan kotimaansa itsenäisyyden puolesta. Venäläisomisteisissa yrityksissä työssä olevat suomalaiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta sekä kokevat häirintää ja painostusta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Vapaus on yksi sosialidemokraattien arvoista. Olemme kaikki ukrainalaisten puolella ja toivomme nopeaa rauhaa. Älkäämme suunnatko vihaamme syyttömiin.

Stadin ja Kanta-Helsingin demarien puolesta haluan toivottaa teille kaikille iloista Vappua!

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn