Metsäteollisuuden koulutuspäällikkö Reetta Pilhjertta kirjoitti huomisen blogissa tärkeästä aiheesta osaamisen kehittämisestä. Pilhjertalla oli monia erinomaisia näkökulmia teemaan, joista ei voi olla kuin samaa mieltä. Upeaa kuulla, että Metsäteollisuudessa yritykset panostavat osaamisen kehittämiseen.
Henkilöstön osaaminen on pääomaa, jota yrityksen kannattaa kehittää pitkän tähtäimen suunnittelulla. Pilhjertta kirjoitti osaamisen kehittämisen tarpeiden lähtevän yrityksen strategiasta ja tarpeista. Yrityksen strategiat ja tavoitteet voivat muuttua, välillä nopeastikin. Kukapa enää tarvitsee NMT-insinööriä tai puhelinasentajaa. Aikanaan suosittuja ammatteja, nykyisin kadonneita ammatteja. Yrityksen ei kannata antaa henkilöstönsä osaamisen vanheta. Hyvä yritys kehittää henkilöstön osaamista laaja-alaisesti tulevaisuuteen katsoen. Henkilöstön osaamisen kehittyessä yrityksen mukana on yrityksen muuttuvissa tilanteissa helpompi löytää osaavaa henkilökuntaa omasta porukasta, ilman kalliita rekrytointeja. Yrityksen tulisikin katsoa henkilöstön osaamisen kehittämistä sijoituksena.
Yrityksissä vain hetkessä eläminen on vaarallista. Yrityksen menestys edellyttää joustavuutta molemmilta osapuolilta. Työnantajan joustaessa yksilöllisten tarpeiden suhteen, esimerkiksi tarjoamalla erilaisia koulutusmahdollisuuksia, yleensä lisää työntekijöiden sitoutuneisuutta yritykseen ja joustoa yritykselle. Korona-aikana moni yritys muutti tuotantoaan varsin ketterästi uusien tuotteiden tuottamiseen. Tämä oli mahdollista vain osaavaan henkilökunnan avulla. Jos yritykset olisivat joutuneet etsimään sopivaa henkilöstöä tai koulutusta koronatilanteessa, niin olisi voinut muutokset jäädä tekemättä, koska tilanteeseen sopivaa koulutusta tuskin olisi ollut tarjolla.
Osaamisen panostaminen palvelee yksilöä ja yritystä. Aika harva nuori on ensimmäisellä opiskeluvalinnallaan valmis loppuelämäkseen. Itse olen suorittamassa seitsemättä tutkintoa. Kaikki tutkintoni on opiskeltu muuttuneen työelämän tarpeiden pohjalta ja toki samaan aikaan omatkin prioriteettini ovat muuttuneet. Väitän, ettei työnantajani ole rahallisesti jäänyt tappiolle kouluttamisestani.
Osaamiseen panostaminen tuottaa työhyvinvointia. Hyvinvoiva työntekijä on tuottavampi. Osaamiseen sijoitetut rahat kasvavat korkoa yritykselle. Suosittelen.
sopimusalavastaava
Ammattiliitto Pro