Arkea juhlassa

Harvaan asiaan liittyy yhtä paljon muistoja, suuria tunteita ja odotuksia kuin jouluun.

Yleensä joulun alla ensimmäinen kysymys ystäviä tavatessa onkin mitä aiot tehdä jouluna. Moni käy jouluna vierailulla ystävien ja sukulaisten luona. Osa rauhoittuu kotona ja osa matkailee. Monelle joulu on kuitenkin työpäivä. Tämä usein unohtuu keskustelussa.

Yhteiskunta tarvitsee ympärivuorokauden sairaanhoitajia, palomiehiä ja poliiseja, myös jouluna. Ei ole syytä myöskään unohtaa esimerkiksi palvelualoilla tai tehtaissa työssä olevia. Heidän avullaan yhteiskuntamme pyörii. Jokainen meistä tarvitsee juhlistamista arjen keskellä. Siksi onkin tärkeää muistaa myös jouluna töissä olevia.

Työpaikoilla joulu näkyy eri tavoin. Koronan jälkeen vietetään jälleen pikkujouluja. Jouluviikolla monessa paikassa on tarjolla joululounas ja moni saa työnantajalta myös pienen paketin. Työpaikkoja on koristeltu joulun tunnelmaan ja jouluna töissä oleville saatetaan tarjota jouluateria kinkkuineen.

Monella työpaikalla jouluna lahjoitetaan yhteistyökumppanien lahjoihin tai joulukortteihin varatut rahat nykyisin hyväntekeväisyyteen. Työyhteisöissä saatetaan esimerkiksi henkilökunnalle järjestää kyselyitä mieluisista lahjoituskohteista. Tänä jouluna työpaikoilla muistetaan esimerkiksi vähävaraisia lapsiperheitä tai yksinäisiä vanhuksia sekä Gazan ja Ukrainan lapsia sodan keskellä.

Olen onnekas ja saan viettää joulun vapaalla. Minulle joulun odotus alkaa joulukortteja askarrellessa. Nautin kun voin muistaa myös työtovereitani itsetehdyllä kortilla. Jouluna tapaan lähisukulaisia. Erityisesti nautin veljenpoikieni iloisesta jännityksestä joulupukkia odotellessa. Tärkeintä kuitenkin, että meillä jokaisella olisi mahdollisuus tehdä joulusta erityinen jollakin tavoin, vietimme sen sitten yksin tai suuremmassa joukossa kotona, matkoilla tai töissä.

Joulua ennalta monessa taloudessa tehdään joulusiivouksia, kokataan jouluruokia ja hankitaan lahjoja. Työpaikoilla pyritään saamaan moni projekti valmiiksi ennen joulua. Hyvinvoivalle ihmiselle tärkeintä on lepo. Aivan kaikkea ei ole pakko saada maailmassa valmiiksi. Joulu asuu meidän jokaisen sydämessä, kuten joululaulussakin sanotaan. Se ei vaadi loppujen lopuksi mitään erityistä. Joulutunnelman voi saavuttaa, vaikka toivottamalla ventovieraalle hyvää joulua.

Toivon jokaisen saavan joulusta hyvinvointia, vietitpä joulua sitten töissä tai vapaalla. Rauhallista joulua lukijoilleni!

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 23.12.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn