Betanian toiminta on säilytettävä

Taru Reinikainen - Tule kuuntelemaan keskustelemaan ja kysymään

Punavuoren asukastalo Betania on ollut koronatauolla ja remontissa. Alkuperäisten tietojen mukaan Betanian piti avautua alkusyksystä remontin jälkeen, mutta ei ole avautunut vieläkään. Nyt olemme netin syövereistä löytäneet tiedon perhetoiminnan siirtämisestä Ruoholahteen. Asiasta ei punavuorelaisia ole kuultu ollenkaan. Aikaisemmin jo nuorisotoiminta on siirretty Oodiin. Vanhuksille on tällä hetkellä tarjolla vain etädigitukea.

Perhetoiminnan tulisi olla matalan kynnyksen osallistumisen mahdollistavaa ja tapahtua lähellä perheitä. Pienten lasten vanhemmille yhdessä lasten kanssa matka Ruoholahteen on liian pitkä. Samaten ala-asteikäisten lapsien paikka ei ole Oodilla. Alueen kahden suomenkielisen ala-asteen lapset myös tutustuivat toisiinsa pätevien ohjaajien avulla. Betaniassa oli helppo käydä poikkeamassa. Ruoholahdessa ja Oodissa on ihan eri porukat. Osalle kynnys vieraisiin ryhmiin lähtemisessä on korkea.

Aikaisemmin asukastalo oli avoimena aamupäivisin, jolloin talo toimi myös alueen yksinäisten vanhusten ja työttömien kohtaamispaikkana. Moni muukin piipahti lukemassa lehdet ja hoitamassa tietokoneella  asioita. Tarvittava digiapu oli lähellä.

Nuorten osalta kaupunki on antanut ontuvia selityksiä muusta mahdollisesta nuorten toiminnasta alueella.  Puistoissa saa toki olla, mutta niissä ei ole varsinaista ohjausta ja valvontaa. Kouluissa on harrastamisen suomen mallin mukaista kerhotoimintaa ja myös Agricolan kirkolla on kerhoja. Toimintaa ei kuitenkaan ole tarjolla joka päivä eikä samaa viikoittaista tuntimäärää kuin Betaniassa.

Miten on mahdollista lakkauttaa kaupunginosamme palvelut yksi toisensa jälkeen? Asukkaat saavat lukea tehdyistä päätöksistä jälkikäteen, jos ylipäätään uutista netin syövereistä löytävät. Tiedotuspolitiikalla varmistetaan, etteivät punavuorelaiset pääse vastustamaan päätöksiä ainakaan valmisteluvaiheessa.

Kaupunki perustelee asioita resursseilla tai matkoilla. Selitys, että Ruoholahti tai Oodi ovat niin lähellä. Ihan yhtä pitkä matka on Ruoholahdesta Punavuoreen kuin toisinkin päin. Miksi resurssit viedään ainoastaan punavuorelaisilta?

Betaniassa tiloihin liittyviä selvityksiä on kuulemma edelleen kesken. Ilmeisesti asukkaiden kuuleminen ei selvityksiin kuulu. Selvitystyön lopputulos vaikuttaa ennalta päätetyltä. Palveluiden muualle siirtäminen vaikuttaa siltä, ettei talolle ole tulevaisuutta suunnitteilla.

Uusien asuinalueiden rakentaminen ja kehittäminen ei voi tapahtua  olemassa olevien kaupunginosien kustannuksella, kuten nyt on Punavuoressa tapahtumassa. Asukastalomme on toiminut eri sukupolvien kohtaamispaikkana ja alueemme yhteisöllisyyden ylläpitäjä. Punavuorelaiset haluavat Betanian toiminnan takaisin.

Taru Reinikainen

Punavuoriseuran varapuheenjohtaja

 

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehden Kuulumisia Punavuoresta palstalla 18.11.2021.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn