Kaartin lasaretti muutoksen kourissa

Kaartin lasaretin kaavoitusprosessi etenee. Kortteliin suunnitellaan liike-, toimisto-, opetus- ja päiväkotitiloja. Korttelin pihan alle on tarkoitus sijoittaa pysäköintilaitos. Jälleen kerran kaupunkilaisten kuuleminen on jäänyt kaupungilta puolitiehen.

On ilahduttavaa, että ränsistynyt ja käyttämättä jäänyt kortteli saa uuden elämän. Sitä varmasti suurin osa alueen asukkaista kannattaa. Asukkaat olisivat kuitenkin halunneet säilyttää vanhat puurakennukset alueella. Kaartin lasaretti on toiminut historiassaan sotilassairaalana. Myöhemmin tilat olivat Teknillisen Korkeakoulun käytössä.  Kaupunki on päättänyt siirtää kauniit puurakennukset muualle. Toivoisin Helsingin kunnioittavan rakennushistoriaansa. Aika vähän meillä on Helsingissä jäljellä 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia.

Vaikkakaan puurakennukset eivät ole suojeltuja olisi ollut toivottavaa, että kaupunki olisi omaehtoisesti suojellut koko korttelin. Myös museovirasto on pitänyt puutalojen katoamista korttelin katukuvasta ja pihamiljööstä on valitettavana. Uudisrakennuksen henki ei myöskään kaikilta osin tunnu sopivalta ympäristöönsä. Vaikkakin talon muodossa on selkeästi yritetty huomioida ympäröivä rakennuskanta, on esimerkiksi ullakon isot koko kerrosalan korkuiset ikkunat häiritseviä. Suunniteltu uudisrakennuksen kerroskorkeus myös varjostaa piha-aluetta merkittävästi, erityisesti iltapäivä- ja ilta-auringon suuntaan.

Jälleen kerran kaupunki haluaa rakentaa lisää toimistotilaa, kuitenkin samaan aikaan kaupungissa on merkittävästi toimistoja tyhjillään. Työtilojen tarve on pandemian myötä vähentynyt huomattavasti. Naapuruston asukkaiden kannalta parempi olisi massiivisen rakennuksen alentaminen kahdella toimistokerroksella. Näin näkymät säilyisivät avarampina Hietalahden torin alueella.

Kaavoitusprosessin eri vaiheissa asukkaille on luvattu, että korttelin piha-alue avautuisi asukkaiden käyttöön. Ikävää on, että nyt näyttää siltä, että käytännössä sisäpiha olisi kokonaan kortteliin tulevien koulun ja päiväkodin käytössä. Annetut lupaukset tulisi muistaa myös toteutusvaiheessa. On täysin mahdollista suunnitella piha laajasti eri ikäisten asukkaiden käyttöön, vaikka pihalla olisikin leikkipaikat arkipäivisin koululaisille ja pienemmille lapsille.

Alueen asukkaat ovat myös kokeneet kuulemisprosessin hankalana. Palautetta ei esimerkiksi ole voinut antaa ollenkaan verkkopohjaisella lomakkeella. Mitä hankalammaksi palautteen anto tehdään, niin sitä negatiivisemmin kaupunkilaiset suhtautuvat hankkeeseen. Perustellusti tulee olo, ettei palautetta todellisuudessa edes haluta.

Kaupungilla on mahdollisuus aidosti huomioida annetut kommentit kaavaluonnoksen jatkovalmistelussa. Yhteisellä suunnittelulla saavutamme kaikkien kannalta parhaan lopputuloksen.

Taru Reinikainen

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 31.8.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn