Kesä ja meri

Kaupunkiimme odotetaan kesän aikana noin 120.000 risteilymatkustajaa. Suurin osa matkustajasta rantautuu Hernesaaren kärkeen. Hernesaari ei valitettavasti ole kovin vieras ystävällinen satama, pikemminkin luontaantyöntävä. Uudella risteilylaiturilla ei ole käytänössä juuri mitään palveluita ja keskustaankin on pitkä matka. Kaupunkimme ja yrittäjämme eivät osaa hyödyntää aluksia ja niiden matkustajia täysimääräisesti.

Useihin ihmetellään miksi risteilyalukset eivät tulee suoraan Katajanokan tai Eteläsataman laituriin. Alukset ovat nykyisin niin suuria etteivät ne mahdu Kustaanmiekasta läpi, jolloin ainoaksi mahdollisuudeksi jää Hernesaari.

Minä pidän risteilyaluksista ja niiden matkustajista. On kuitenkin ikävää ettei kaupunkimme osaa hyödyntää risteilymatkustajien euroja. Risteilyalukset järjestävät bussikuljetuksia keskustaan. Risteilyaluksille kuljetukset ovat bisnestä ja heidän intresseissään ei ole tarjota edullisia kuljetuksia. Kannattavampaa on pitää porukka laivalla kuluttamassa.

Satamaan pitäisi saada julkisen liikenteen yhteys. Lähin raitiovaunupysäkki on 1,5 kilometrin päässä. Eikö 6:n ratikkareittiä voisi kesäajaksi pidentää  terminaalille asti? Tälle kesälle tosin myöhäistä, mutta jatkoa kannattaisi miettiä.

Maailmalla on myös usein käytössä esimerkiksi polkupyörätakseja tai pikku sähköjunia joille voisi olla tilausta esimerkiksi matalan kynnyksen lyhyillä kiertoajeluilla. Hietalahden torille on avautunut kesäksi terassialue. Mitä, jos sähköjuna kuljettaisi matkustajia torin ja sataman välillä. Näin myös Hietalahden yrittäjät hyötyisivät. Osa saattaisi pistäytyä syömässä alueen kuppiloissa ja kesällä myös kirpputori olisi oma elämyksensä. Olisiko tässä jollekulle bisnesidea tai voisivatko yrittäjät vaikka yhdessä kokeille ideaa.

Vierailukäyntien ja alusten määrä on Helsingissä vähentynyt. Asiaa on selitetty Ukrainan sodalla. Samaan aikaan HaminaKotka satamaan odotetaan kuitenkin ennätysmäärä matkustajia. Menetämmekö risteilyistä saatavat tulot naapurikaupungeille? Laivoilla on paljon matkustajia, jotka käyvät useammalla risteilyllä elämänsä aikana. Meidän on myös pystyttävä tarjoamaan uusia elämyksiä. En minäkään Hernesaaren laituria jaksa montaa kertaa katsella.

Matkustajat, jotka ovat viettäneet mukavan päivän kaupungissamme myös toimivat kaupunkimme lähetteinä maailmalla. Mainosarvo on kova ja sitä kannattaisi osata arvostaa. Minäkin kerron edelleen tarinoita omasta Karibian risteilystämme.

Upeaa merellistä kaupunkiamme pitäisi pystyä esittelemään vieraille laajemminkin. Ankea Hernesaari ei ole vielä parhaimillaan. Mietitään porukalla uusia keinoja matkustajien rohkaisemiseksi poistumaan alukselta ja tutustumaan kaupunkiimme.

Taru Reinikainen

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 9.6.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn