Kesä kantakaupungissa

Kesä on vihdoin täällä ja olemme jo saaneet nauttia suven ensimmäistä hellepäivistä. Elämä on palannut kaupungin kaduille ja puistoihin. Koululaiset ovat kirmanneet kesälomille ja nuoret puurtavat kesätöissä. Kesäpäivän huippuhetkiä ovat aamukahvit kauppatorilla, jäätelötötterö Kaivopuistossa ja elävää musiikkia Espan lavalla. Turisteja on näkynyt enemmän ja muutama risteilyaluskin on vieraillut Hernesaaressa.  Ihmiset hymyilevät ja nauttivat yhdessäolosta. Ihanaa, kun voimme taas elää vapaammin.

Muutamia Punavuoren katuja on suljettu kesäkaduiksi. Toivotaan, että kesäkadut tällä kertaa oikeasti palvelevat asukkaiden ja turistien virkistäytymistä eivätkä vain hankaloita asumista ja yrittämistä tarpeettomasti. Kesätapahtumat ovat elävöittäneet kaupungin katuja ja jonkinlaisia tapahtumia on lähes joka viikonloppu useampia.

Helsingin kaupungin elävät kadut jalkauttavat kulttuuriin kaduillemme. Musiikki, tanssi, sirkus ja muut esittävän taiteen lajit järjestävät kiertävää ohjelmaa kaikenikäisille joka torstai sekä useana viikonloppuna elokuun loppuun asti. Helsingin Elävät kadut löydät Kauppatorilta Helsinki Biennaali -paviljongista, Töölönlahden Makasiinipuistosta, Kansallismuseon kesäpihalta, Espan lavalta sekä kaupungin Kesäkaduilta Designmuseon edustalta.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna kantakaupungin kaupunginosayhdistykset yhdistävät voimansa ja järjestävät Venetsialaiset. Mukana Venetsialaisissa ovat ainakin Katajanokka, Kruununhaka, Lauttasaari, Punavuori, Suomenlinna, Töölö-seura ja Töölön kaupunginosat. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni Stadin asukas – ja miksei myös vierailija – olisi tuona iltana meren rannalla, sen lähettyvillä, tai merellä nauttimassa yhdessäolosta, hyvästä ruoasta ja juomasta, musiikista, ehkä tanssimisestakin.

Punavuoriseura osallistuu Venetsialaisiin järjestämällä elokuun viimeisenä lauantaina koronavuodet tauolla olleen Rööperifest Sinebrychoffin puistossa.

Hietalahden torille emme saaneet suurterassia, mutta terassialue on toteutettu pienimuotoisempana. Myös kirppis toimii edelleen Hietalahden torilla viikonloppuisin. Toriterassit on avattu myös Töölöntorille ja Mantan aukiolle. Töölöntorilla on tuttuun tapaan myös perinteisempää toritoimintaa, kuten kukkien- ja vihannesten myyntiä.

Kaupungilla on tarkoitus istuttaa 100.000 uutta puuta kaupunkiimme lisäämään kaupungin viihtyisyyttä, kaupunkilaisten hyvinvointia ja torjumaan ilmastomuutosta ja siitä aiheutuvia lieveilmiöitä. Kaupunkilaisten ehdotuksia puiden istutuspaikoiksi pyydetään kaupungin meneillään olevassa kyselyssä. Kaupungin asiantuntijat arvioivat puiden istutuspaikkojen ja lajivalintojen lopullisen soveltuvuuden. Puut istutetaan vuoden 2023 aikana.

Nautitaan kesästä ja kesätapahtumista. Kesä on parasta aikaa kaupungissa – ainakin minulle.

Aurinkoista ja lämmintä kesää!

Taru Reinikainen

Punavuoriseuran varapuheenjohtaja

 

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä Kuulumisia Punavuoresta palstalla 16.6.2022.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn