Lumirallia

Hernesaaren lumenvastaanottopaikka on auki 24/7.  Hernesaaren lumenvastaanottopaikka on tänäkin talvena aiheuttanut melkoisen lumirallin eteläisen Helsingin kapeilla kaduilla. Kaupunkilaiset varsin laajasti vastustavat lumen kaatamista mereen. Alueen asukkaille henkilökohtaisesti suurempi ongelma on kuitenkin alueella tapahtuva jatkuva lumiralli. Miksi rekkarallin annetaan tapahtua asuinkaduilla ympäri vuorokauden?

Istuin eräänä päivänä ikkunan ääressä seuraamassa lumirallia. Laskennan perusteella 10 minuutin aikana lumirekkoja ajoi ohi noin kolmisenkymmentä. Käytännössä rekkavirta oli jatkuvaa.  Seuranta tapahtui päivällä. Ralli ei kuulohavaintojen perusteella helpota yhtään yöaikaankaan.

Kaupunki ilmoittaa nettisivuillaan tavoitteenaan olevan melun vähentäminen kaupungissa. Jostain syystä tämä ei kuitenkaan kosketa Etelä-Helsinkiä. Lähes kaikille muille lumenvastaanottopaikoille kaupunki on asettanut aukioloajat.

Pahimmillaan asuintalojen ikkunat ovat vain parin metrin päässä ajoväylästä. Moottorimelun lisäksi rengasmelu on välillä sietämätöntä. Melun lisäksi rekkojen pistävät ajovalot tunkeutuvat makuuhuoneisiin. Pakokaasuista nyt puhumattakaan.

Näen lumirallin myös turvallisuusasiana. Etelä-Helsingissä kadut ovat kapeita ja talviaikaan vielä kapeampia. On vain ajankysymys koska tapahtuu vakavampi onnettomuus. Asukkaat joutuvat teiden heikon kunnossapidon takia tarpomaan milloin missäkin. Myös pyörätiet esimerkiksi telakkakadulla ovat ajokelvottomassa kunnossa, jolloin kevyt liikenne siirtyy ajoradalle.

Rekkarallia seuratessa tuntuu naurettavalta, että samaan aikaan kaupunki on kieltämässä Lönnrotinkadulla nastarenkaiden käytön. Epäilen henkilöautojen nastojen aiheuttavan paljon vähemmän haittaa kaduille, kuin ympärivuorokautisen rekka armadan.

Ilmeisesti kaupungilla ajatellaan, ettei Hernesaaren lumenvastaanottopaikka aiheuta asukkaille häiriöitä. Asuntorakentaminehan ei alueella ole vielä täydessä mittakaavassa. Toivoisin suunnittelussa huomioitavan myös lähitienoiden asukkaat. Hallinto-oikeus kaatoi Hernesaaren asemakaavan nimenomaan puutteellisten liikennejärjestelyiden vuoksi.  Olisiko kaupungin aika tunnustaa, ettei heidän oma toimintansa ainakaan helpota liikenneongelmaa alueella.

Lumen mereen kippaamiseen tulisi loppua välittömästi. Kaupunki tulisi noudattaa Itämerelle antamaansa ympäristölupausta. Suhtaudun valitettavasti epäilevästi kaupungin todelliseen haluun ryhtyä toimiin lumen mereen kaadon lopettamiseksi. Nopeampana ratkaisuna asukkaiden yöunien varmistamiseksi on asettaa Hernesaareen lumenvastaanottopaikalle aukioloajat välittömästi.

Taru Reinikainen

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 24.2.2022.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn