Luonto kuuluu kaupunkiin

Korona-aikana helsinkiläiset löysivät uudella tavalla lähiluonnon merkityksen. Keskustan puistojen ja lähiöiden metsien lenkkipolut täyttyivät ennenäkemättömällä määrällä ulkoilijoista. Luonto on ollut monelle etätöiden ja koronaepävarmuuden keskellä tärkeä ja turvallinen henkireikä. Me SDP:ssä näemme lähiluonnon olevan kaupunkilaisten yhdenvertaisuuskysymys. Luonnossa liikkuminen on ilmainen ja terveellinen harrastus, jota haluamme puolustaa. Luonnosta pitää pystyä nauttimaan myös esteettömästi.

Helsinkiläiset tarvitsevat riittävät luonto- ja virkistysalueet lähellä kotiovea. Päättymässä olevalla valtuustokaudella SDP:n vaikutuksella tehtiin päätös säilyttää Meri-Rastilan rantametsä rakentamisen sijaan virkistyskäytössä. Päätös oli merkittävä etappi kaupunkiluonnon suojelemisessa. Vastaavia tapauksia haluamme nähdä lisää.

Kaupunkilaiset nauttivat luonnosta monin eri tavoin, esimerkiksi piknikillä puistossa, kalastamassa Lauttasaaren sillalla tai retkeilemällä Uutelassa. Helsinkiläiset kaipaavat luontoa myös ydinkeskustassa. Kaupunkiluonto on urbaaneja kaupunkipuistoja, kukkaistutuksia toreilla ja vanhoja tammia katujen varsilla.

Suomen pääkaupunki – Itämeren helmeksi kutsuttu Helsinki  – on upea merellinen kaupunki. Retkeilymahdollisuuksia saaristoon voidaan luonnon kantokyky huomioiden avata lisää. Meren äärelle pääsy on mahdollistettava kaikille kaupunkilaisille. Tämän takia rantoja ei pidä rakentaa täyteen.

SDP:lle luontoalueiden säilyttäminen on kaupunkisuunnittelun keskeinen tavoite, siinä missä palveluiden takaaminen kaupungin asukkaille.

Taru Reinikainen, Punavuori, SDP Helsingin piirihallituksen jäsen

Ville Jalovaara, Vuosaari, kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu alun perin Stadin Demarien vaalilehdessä keväällä 2021.

 

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn