Niinhän siinä sitten kävi…

Hietalahden kehittäminen valitettavasti jatkuu kaupungin päätöksenteossa ainakin seuraavat kaksi vuotta. Kaupunkiympäristölautakunta (KYMP) päätti kokouksessaan 7. maaliskuuta esittää elinkeinojaostolle Hietalahden kehittämisvarauksen jatkamista HGR Property Partnersille vuoden 2024 loppuun asti.

Lautakunnassa esitettiin asian palauttamisesitys ja lautakunta äänesti asiasta. Äänin 10-3 kehittäminen jatkuu. Alustavan tiedon mukaan asia tulisi käsittelyyn elinkeinojaostossa 14.3. Selitykset poliitikoilta hankkeen jatkamisen puolustamiseksi olivat samoja vanhoja hokemia, mitä olemme jo useasti kuullut.

Asemakaavaehdotuksen on tarkoitus tulla syksyllä 2023 käsittelyyn. Samalla myös järjestetään asukkaiden kuuleminen. Saimme kehotuksen osallistua syksyn kuulemiseen. Hieman turhautunut olohan väkisinkin syntyy, kun asiasta on jo vuosikausia lausuttu. Kaupunki on saanut tuhansia kommentteja suunnitelmasta. Onkohan ongelma itse asiassa se, etteivät kommentit ole kaupungin haluamia?

Kaupunkilaisten mielipide on ollut aivan selvästi negatiivinen hanketta kohtaan. Tämän kaupunkikin on myöntänyt. Sen sijaan, että näkemystämme kuullaan meitä asukasyhdistyksiä syytetään lausuntojen masinoinnista. Eipä teitä lukijoitani ole tarvinnut masinoida mihinkään, kyllä te olette ihan itse
mielipiteenne muodostaneet. Kuulemma suunnittelun edetessä asukkaiden näkemykset huomioidaan, eipä ole tähänkään asti huomioitu.

Kehittämisvarausta ei kaupungin perusteluissa voida keskeyttää, koska kaupunki ei silloin muka olisi luotettava yhteistyökumppani. Kehittämisvarauksissa kaupunki ei sitoudu vielä varausten toteuttamiseen
vaan etsimään erilaisia vaihtoehtoja. Malli on kaupungille taloudellisesti kannattava. Luotettavuutta on myös se, että katsotaan miten hanke etenee ja uskalletaan ajoissa todeta, ettei tämä hanke ole elinkelpoinen. Tuleeko kaupungin olla luotettava kumppani kiinteistösijoittajille vai asukkaille

Kehittämishanketta ei kuulemma kannata vielä lopettaa, koska siihen on käytetty rahaa ja resursseja ja kyse on vasta varauksesta. Varsinaiset päätökset voidaan tehdä kaavoitusvaiheessa. Pahoin pelkään, että seuraavaksi saamme kuulla, ettei hanketta enää voi keskeyttää, kun se on jo niin pitkällä.

Me emme vastusta alueen kehittämistä. Kaupunki on sen sijaan laiminlyönyt kehittämisen omalta osaltaan. Nykyinen malli ei kuitenkaan ole kestävällä pohjalla. Minä haluan kunnioittaa rakennettua vanhaa kaupunkiympäristöä. Jos Makkaratalo kerta on suojelemisen arvoinen, niin miksi ei meidän altaamme?
Minulle asia vertautuu siihen, että joku saisi päähänsä täyttää kolera-altaan ja rakentaa päälle konttorikeskittymän. Ovathan altaat samaa alkuperäistä Ehrenströmin asemakaavaakin 1880-luvulta.

Asukasaktiiveille tilanne on raskas. Takaiskusta toiseen on jaksettava jatkaa kauniin Hietalahden altaamme puolustamista. Minä teen tätä, koska uskon meidän olevan oikealla asialla.

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 16.3.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn