Onko Rööperi unohdettu?

Taru Reinikainen Ajatuksiani Työelämästä

Punavuoresta lopetetaan jatkuvasti palveluita, eikä uusia palveluita saada tilalle. Olemme Punavuoriseurassa seuranneet kehitystä huolestuneina.

Asukastalo Betania on ollut remontissa. Talon piti avata ovensa syksyllä 2021. Vieläkään ei ole ovet auenneet eikä kaupungilta ole saatu tietoa talon tulevaisuudesta tai remontin kestosta. Huhut kertovat kaupungin suunnittelevan selvitystä Betanian tulevaisuudesta. Asukasyhdistykseen kaupunki ei ole ollut lupauksistaan huolimatta millään lailla yhteydessä.

Nuorisotalon toiminta siirrettiin Oodiin ja perhetoiminta Ruoholahteen. Vanhuksille ei toimintaa järjestä ollenkaan tällä hetkellä.  Betania on toiminut eri ikäpolvien kohtaamispaikkana. Aamupäivällä seniorit ovat kahvitelleet, rupatelleet, lukeneet lehtiä ja hoitaneet asioitansa tietokoneella digiavustajan opastuksella. Iltapäivällä pienten lasten vanhemmat ovat saaneet hengähdyshetken muiden vanhempien seurassa, vauvojen ja taaperoiden tutustuessa toisiinsa. Nuoret ovat vallanneet talon koulun jälkeen.

Leikkipuisto Seppä sulkee ovensa kesällä. Puistossa tehdään laaja remontti. Valitettavasti kaupungin suunnitelmat ovat hyvin viitteellisiä ja ympäripyöreitä, emmekä ole saaneet tarkkoja tietoja mitä puiston tulevaisuudelta on odotettavissa. Erityisen huolissamme olemme puiston isojen ja komeiden puiden vuoksi. Toivottavasti kaupunki ymmärtää niiden arvon ja saavat jäädä puistoon. Toivomme myös palveluiden palaavan puistoon remontin jälkeen.

Helsingin kaupunki on julkaissut suunnitelman leikkipuistojen kesän 2022 aukioloajoista ja puistoruokailuista. Koko Etelä-Helsingin alue on unohdettu kokonaan suunnitelmassa. Punavuoressa on paljon lapsiperheitä. Aika harvalla vanhemmalla on mahdollisuus lomailla lasten koko loma-aika. Kaikilla ei myöskään ole taloudellisia mahdollisuuksia lähettää lasta kesäleireille koko kesäksi. Leikkipuistoissa lapset voivat viettää mieluisaa ja turvallista kesälomaa. Ohjatun toiminnan lisäksi tärkeää on kesäruokailun järjestäminen puistotoiminnan yhteydessä. Koska Seppä on kiinni remontin takia, tulee ensi kesänä leikkipuistotoiminta järjestää Sinebrychoffin puistossa. Koffin puistoon Snellmanin ja Tehtaankadun koululaiset pystyvät kulkemaan itsenäisesti.

Palveluiden jatkuva siirtäminen Punavuoresta muualle on ongelmallista ja tarkoittaa käytännössä samalla palvelun lakkauttamista kotikulmillamme. Matka esimerkiksi Ruoholahteen tai Jätkäsaaren ei ole käveltävissä pienten lasten, lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa. Suoraa liikenneyhteyttä ei ole edes suunnitteilla.

Asuntoalueita ei saa asettaa keskenään vastakkain. Vaikka uusia asuinalueita kehitetään, ei myöskään vanhoja asuinalueita saa unohtaa. Tarvitsemme palveluita Rööperissä, kaiken ikäisille.

Taru Reinikainen

Punavuoriseuran varapuheenjohtaja

 

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-EIra -lehdessä 7.4.2022.

 

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn