Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden riidoille yhtenäistä on huoli oleskeluluvan menettämisestä, vaikkei työnantaja käyttäisikään oleskelulupaa suoranaisena kiristyskeinona.
HELSINGIN SANOMAT kirjoitti ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytöstä (HS 5.7.). Yleensä julkisuuteen nousevat törkeät tapaukset matalapalkka-aloilta. Valitettavasti ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöä tapahtuu kaikissa tuloluokissa henkilön asemaan katsomatta.
Hoidan työkseni työsuhderiitoja ammattiliitossa. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden riidoille yhtenäistä on huoli oleskeluluvan menettämisestä, vaikkei työnantaja käyttäisikään oleskelulupaa suoranaisena kiristyskeinona.
Kun Suomessa työperäisellä oleskeluluvalla oleskelevalta henkilöltä lähtee työpaikka alta – olipa syy mikä tahansa –, poistuu samalla peruste oleskelulupaan. Tällöin maasta on lähdettävä Maahanmuuttoviraston mukaan pikemminkin viikoissa kuin kuukausissa.
Vaikka ammattiliitto olisi riitauttanut irtisanomisen lain vastaisena, sillä ei ole työperäisen oleskeluluvan perusteisiin merkitystä. Käytännössä tilanne estää työperäisellä oleskeluluvalla olevaa ulkomaalaista riitauttamasta väärinkäytöksiä, koska vaarana on aina (laiton) irtisanominen.
Tilanne on ammattiliitoille vaikea. Neuvotteluasetelma ei ole tasavertainen, kun työnantaja tietää jäsenemme todellisen tilanteen ja uhan oleskeluluvan menettämisestä.
Juttuja ei voi käytännössä viedä oikeuteen, koska henkilö olisi poistunut – tai poistettu – maasta jo aikapäiviä ennen kuin juttu edes etenisi tuomioistuimeen saakka.
Lainsäädäntöön tulisi tehdä muutoksia, jotta ammattiliitoilla olisi todelliset mahdollisuudet puuttua ulkomaalaisten jäsentensä hyväksikäyttöön. Vähintäänkin tarvittaisiin suoja-aika irtisanomisen ja työsuhteen päättymisen jälkeen, jolloin asioita voitaisiin rauhassa selvittää ilman uhkaa oleskeluluvan menetyksestä.
Alunperin kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 10.7.2020.