Hietalahden kehittämissuunnitelma järkyttää

Kiinteistösijoitusyhtiölle on myönnetty kehittämisvaraus Hietalahden alueelle. Yhtiö suunnittelee toimistorakennusta ja toriparkkia Hietalahteen. Tarkoitus on rakentaa 15.000-20.000 kerrosneliömetriä toimistotilaa, mahdollisesti enemmän. Yhtiön suunnitelmat järkyttävät meitä alueen asukkaita.

Yhtiö haluaa mahdollistaa Helsingin keskustan alueelle pääkonttoritoiminnoille sopivan sijainnin. Keskusta-alue on täynnä toimistotiloja upeissa arvorakennuksissa. Helsingin kaupungin tilastojen mukaan toimistotilojen vajaakäyttö on pysynyt pääkaupunkiseudulla suunnilleen samalla tasolla useamman vuoden. Samaan aikaan yritykset luopuvat isoista toimistotiloissa. Tavoite kertoo yhtiön ymmärrettävästä halusta tehdä bisnestä, ei kehittää viihtyisää kaupunkiympäristöä.

Hietalahdesta on muodostunut merellinen rentoutumispaikka sekä turisteille että asukkaille. Ihmiset istuskelevat altaan reunoilla ja nauttivat lähiravintoloiden eväitä. Toimistokolossi altaalla veisi alueen viihtyvyyden.

Telakka keskellä kaupunkia on ainutlaatuinen nähtävyys. Kaupunkilaisina seuraamme mielellämme telakan elämää ja vaihtuvia laivoja rannassa. Hietalahteen kaivattaisiin alueen teollisesta historiasta kertovaa näyttelyä.

Kaupunki on juuri saanut valmiiksi alueen liikennerakentamisen. Nyt kaikki halutaan jälleen repiä auki.

Altaan alueella kiireellisin kehittämiskohde on alueen länsipää ns. Merimakasiinin tontti. Telakkarannan valmistumisen yhteydessä altaan eteläpuoli siistiytyy ja siirtyy samalla kaupunkilaisten käytettäväksi. Telakkarannassa alueelle on jo rakennettu tiiviimpää kaupunkia eikä tarvetta tiivistämiselle enää ole. Aluetta suunniteltaessa tulee huomioida Uudenmaankadun tunnelin suu. Tunnelin liikenne aiheuttaa voimakasta meluhaittaa asukkaille. Tunneli tulisi kattaa ja samalla yhdistää Sinbrycoffin puisto allasalueeseen.

Suunnitelmassa huoltoasema poistuisi alueelta. Etelä-Helsingin ainoa asema istuu tällä hetkellä hyvin maisemaan. Asema palvelee asukkaita ja viranomaisautoja. Altaan puolella on beach-ravintola eikä asema näy rannalle ollenkaan.

Kaupunki haluaa vuorovaikutuksella kehittää aluetta. Kehittäminen on aloitettu keväällä 2019. Asukkaille suunnitelmista on kerrottu vasta tänä keväänä. Kaupunki on omassa päätöksessään ainoastaan huolissaan alueelle suunnitellun hotellin, telakan ja Hietalahden kauppahallin toimintaedellytyksistä. Asukkaiden viihtyvyyttä ei edes mainita päätöksessä.

Hietalahtea pitää kehittää. Mammuttimainen toimistorakennus ei sovi alueen henkeen. Kyseessä on merkittävä kulttuuriympäristö. Rakennusten tulisi olla altaalla matalia ja alueen ulkoasun kaupunkimaista puistoaluetta, kunnioittaen alueen teollista historiaa. Avara tila ei muutu avoimeksi rakentamalla. Aluetta tulee kehittää  kaupunkilaisten, ei kiinteistösijoitusyhtiön, ehdoilla.

 

Kolumni on julkaistu alunperin 13.8.2020 Kamppi-Eira -lehdessä.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn