Avoimuus palautettava asioiden valmisteluun

Tasan kuusi kuukautta sitten kirjoittelin kolumnissani tällä palstalla Helsingin kaupungin talousarvion valmistelun avoimuudesta.  Nyt Helsingin hallinto-oikeuskin on todennut talousarvioehdotuksen olevan julkisuuslaissa tarkoitettu viranomaisen asiakirja, joka on julkinen asiakirja. Päätös oli oikeudelta linjakas ja hyvin perusteltu.

Käsittämätöntä sen sijaan on, että edelleenkään pormestari Vartiainen ei aio julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kunnioittaa päätöstä. Vartiainen perustelee asiaa sillä, että julkisuuden aiheuttaman paine vaikeuttaa neuvotteluita. Niin pitääkin. Jolleivat päättäjät joudu kantamaan poliittista vastuutaan päätöksistään, niin silloin kaupunkilaiset eivät voi aidosti valvoa päätöksiä. Kaupunkilainen vaikuttaa äänestämällä.

Ennen nykyistä pormestaria talousarvio käsiteltiin julkisessa prosessissa. Asukkaat pystyivät seuraamaan äänestämiensä poliitikkojen painotuksia ja arvostuksia budjettikäsittelyn aikana. Nykyisin tämä on mahdotonta. Julkisuuteen yleensä kyllä nostetaan puolueiden onnistumiset neuvotteluissa. Sen sijaan täysin hämäräksi jäävät yksittäisten poliitikkojen näkemykset ja puolueiden leikkauslistat. Nämä seikat kuitenkin antavat äänestäjälle elintärkeää tietoa päättäjän arvoista. Samalla minä pystyn painottamaan omilla päätöksilläni minulle tärkeitä asioita.

Erityisen tärkeää olisi tietää, mistä poliitikot ovat olleet neuvotteluissa valmiita leikkaamaan. Jokainen meistä arvostaa asioita eri tavalla, myös poliitikot. Äänestäjänä haluan tietää, mistä asioita poliitikot pitävät kiinni, kun reaalipolitiikkaan kuuluvia määrärahojen vähennyksiä tehdään. Äänestäjän haluan tietää mistä asioista minun edustajani on ollut valmis joustamaan. Tämä kertoo paljon enemmän henkilön arvomaailmasta kuin hänen saavuttamansa budjettivoitot.

Keskustelu lehtien palstoilla jälkikäteen ei ole avoimuutta. Keskustelu tulee käydä etukäteen ja prosessin aikana vaikuttamalla. Kansalaisdemokratiaan kuuluu avoin kanssakäyminen äänestäjien kanssa.

Meiltä Suomesta löytyy ikävä esimerkki siitä, kun kuntapäättäjät eivät noudata lakia. Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja sekä osa kunnanhallituksen jäsenistä ja varajäsenistä tuomittiin virka-aseman väärinkäytöksistä. Suomea pidetään maailmalla yhtenä vähiten korruptoituneista maista. Valitettavasti johtavien poliitikkojen päätökset, joista tulee langettavia tuomioita todistavat, että meilläkin on vielä paljon tehtävää.

Minun on täysin mahdotonta ymmärtää, ettei kaupungin ylin päättäjä kunnioita oikeuden ratkaisuja. On todennäköistä, että asiaa käsitellään vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tämä on hyvä asia, hämärähommien aika on ohi. Hyvä veli kerhot eivät keskenään voi päättää kaupungin asioista vaan nykyaikaan kuuluu avoimuus ja läpinäkyvyys.

Taru Reinikainen

Asukasaktiivi Rööperistä

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 27.4.2023. 

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn