Kuka kantaa vastuuta Helsingissä?

Pormestarimme valtakausi on ollut farssi toisensa jälkeen. Viime viikkoina olemme lähes joka viikko saaneet lukea lehdestä kaupungin töpeksimisistä.

Farssin ensimmäinen näytös alkoi, kun pormestarimme ensi töikseen salasi Helsingin kaupungin budjetin valmistelun. Muutama viikko sitten, hallinto-oikeus totesi talousarvioehdotuksen olevan julkisuuslaissa tarkoitettu viranomaisen asiakirja, joka on julkinen asiakirja. Pormestarimme toki ei edelleenkään ole luvannut talousarviota julkistaa asukkaille. Viime viikolla myös selvisi julkisuudessa olleiden tietojen mukaan, että pormestari on vähintäänkin kertonut muunneltua totuutta riidan alaisista talousarvioasiakirjoista.

Palkanmaksusotkusta kaikki ovat kuulleet ja sotku vai jatkuu ilmeisesti hamaan tulevaisuuteen asti. Kukaan ei tunnu ottavan asiasta mitään vastuuta. Kaupunkilaisena hävettää, ettei Suomen suurin työnantaja pysty toteuttamaan perusvelvollisuuttaan työntekijöitään kohtaan. Yhdeltäkään yritykseltä ei vastaavaa toimintaa hyväksyttäisi, vaan yritys olisi ollut boikotissa aika päiviä sitten. Kaupunkilaisena ei vain oikein pysty kaupunkia välttelemään.

Viimeisimpänä episodina kaupunki on nimittänyt palkanmaksusotkun selvittämisestä sivuun siirretyn johtajan selvittämään koko kaupungin epäonnistunutta johtamisjärjestelmää. Asiaa on perusteltu muun muassa sillä, että henkilöllä on sisäpiirin kokemusta Helsingin johtamisjärjestelmästä. Sama asia kuin laitettaisiin kettu kanalan vartijaksi.

Johtamisjärjestelmän selvittäminen on toteutettava. Selvitys tule teettää täysin ulkopuolisella taholla. Toivottavaa myös olisi, että selvityksen tekisi enemmän kuin yksi henkilö esimerkiksi työryhmänä. Näin varmistettaisiin laajempi näkemys asiaa kohtaan.

Kaupunkimme toiminta on tavallisen kaupunkilaisen aliarvostamista. Kaupunkilaisilla ja Helsingin työntekijöillä on oikeus hyvään johtamiseen sekä avoimuuteen päätöksenteossa. Viime aikoina kaupunki on tuntunut ajautuneen täydelliseen kaaokseen, jossa kaupunkilaiset vain odottavat mitä absurdia seuraavaksi tapahtuu.

Kaikki tekevät politiikassa virheitä silloin tällöin, liian ankara en halua olla. Pormestarimme kuitenkin viime kädessä kantaa vähintäänkin poliittisen vastuun epäonnistuneesta johtamisesta. Pormestarimme ei kuitenkaan ole ottanut minkäänlaista vastuuta virheistä eikä edes yrittänyt johtaa toimintaa oikeille urille. Ainakin tältä asia näyttää kaupunkilaisen silmissä.

Poliittinen vastuu on perinteisesti kannettu eroamalla. Jollei pormestari itse kanna vastuuta, niin kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa pormestarin kesken toimikauden, jos hän ei nauti valtuuston luottamusta. Yksittäinen äänestäjä ei valitettavasti asiaan pysty vaikuttamaan muuten kuin kahden vuoden päästä omalla äänestyskäyttäytymisellään.

Taru Reinikainen

asukasaktiivi Rööperistä

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 4.5.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn