Kesä ja työmaat ovat saapuneet kaupunkiin

Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Kaikkien tuntema vanha sananlasku muuttolinnuista kertoo kesän saapumisesta. Helsingissä vastaavan ennustuksen voisi tehdä rakennustyömaiden määrästä ja sijainnista. Lämpömittari näyttää kesälämpöjä ja samaan aikaan työmaiden määrä on exponentiaalisesti kasvanut.

Osa työmaista on ollut jo pitkään kaupunkilaisten tiedossa ja niiden kesto on ainakin arviolta tiedossa. Suurin osa tulee kuitenkin asukkaille täysin yllätyksenä. Esimerkiksi Hietalahdentorin kulma on jälleen räjäytetty levälleen. Kenelläkään ei tunnu olevan mitään tietoa miksi ja kuinka pitkäksi aikaa. Veikkauksia ja huhuja on monenlaisia.

Tietyömaiden suunnittelu ja ajoittaminen on kriittistä. Sekä Staralla että rakennusliikkeillä on tässä peiliin katsomisen paikka. Montut käydään kaivamassa auki ja reitit tukkimassa. Asukkaat seuraavat vierestä viikkokausia, kun mitään ei tapahdu työmaalla. Tämä turhauttaa kaupunkilaisia entisestään. On vaikea ymmärtää, miksi liikkumista vaikeutetaan ehdoin tahdoin.

Ikävintä on, että esteettömyys tuntuu edelleen jatkuvasti unohtuvan työmaiden suunnittelijoilta. Tien ylittämisestä on tehty mahdotonta, kiertoreittejä ei ole mietitty tai työkoneet tukkivat liikenteen. Kiire on ymmärrettävää, mutta huono suunnittelu saattaa estää jonkun liikkumisen kokonaan. Pienillä asioilla pystytään tekemään isoja parannuksia, kuin vain hetkeksi istuttaisiin alas miettimään eri näkökulmia.

Esplanadeille perustetaan kesäterassialueita asukkaiden iloksi. Ikävintä on, että terassit eivät kuitenkaan ole kaikille esteettömiä. Valitettavasti terasseille ei esimerkiksi pyörätuolilla ole asiaa. Tämä ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää nykypäivänä. Kaikilla kaupunkilaisilla tulee olla mahdollisuus nauttia kaupungin palveluista.

Tiedottaminen työmaista asukkaille tulisi olla ensijaista kaikille rakennuttajille. Hyvänä käytäntönä olisi talonrakennustyömailta tutut infotaulut. Tauluun riittäisi tieto, mitää työmaalla tehdään, kuinka kauan työmaa kestää ja kehen voi olla tarvittaessa yhteydessä. Tällä jo vähennettäisiin huomattavasti asukkaiden tuskastumista. Vinkkinä Hietalahden rakentajille voisitte näyttää esimerkkiä ja laittaa kyltin pystyyn.

Tietyömaat ja remontit kuuluvat kaupungin kesään. Kaupunkilaisten huomioimista ei tulisi kuitenkaan unohtaa ja pienillä ratkaisuilla voidaan välttää paljon turhaa harmitusta. Aurinko paistaa ja ensimmäisiä pääskysiä odotellaan. Yritetään kaikki päästä kulkemaan ja nauttimaan kesäcitystä.

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 19.5.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn