Joukossa on voimaa

Kuulovammayhdistysten tärkeimpiä tehtäviä sääntöjen mukaan on kuulovammaisten edunvalvonta. Vaikutamme muun muassa kuulovammaisten ihmisoikeuksien toteutumiseen sekä kehitämme yhteiskuntaa sellaiseksi, joka on kuulovammaisille esteetön ja saavutettava. Tavoitteenamme on tukea ja rohkaista kuulovammaisia täysipainoiseen elämään ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa edunvalvontaan ja sen onnistumiseen.

Edunvalvonta on pitkäjänteistä työtä. Usein näkyviä tuloksia saadaan vasta sitkeällä työllä ja pitkän ajan jälkeen. Esimerkiksi yhdistyksemme kiitetty yleisönosastokirjoitus induktiosilmukoista apteekeissa julkaistiin Helsingin sanomissa vasta kolmannella kerralla. Vaati minulta sitkeyttä jaksaa asiaa nostaa tarpeeksi usein esiin.

Ensisijaisen tärkeää on äänestää vaaleissa. Oli kyse sitten kunta-, alue- tai eduskuntavaaleista. Jokaisella tasolla päätetään asioista, jotka ovat tärkeitä meille kaikille.  Esimerkiksi hyvinvointialueilla päätetään terveydenhuollon palveluista. On myös tärkeää, että äänestetään ehdokkaita, joille vammaisten asiat ovat tuttuja ja jotka ovat valmiita puolustamaan vammaisten etua. On helppoa sanoa yhdenvertaisuuden toteutumisen olevan tärkeää ja unohtaa asia sen jälkeen. Jos henkilö vielä kaiken lisäksi on itse vammainen, niin omien kokemusten kautta asioiden ymmärtäminen ja niiden ajaminen on yksinkertaisesti helpompaa.

Edunvalvonta on usein varsin näkymätöntä vaikuttamistoimintaa. Ei siis pidä kuvitella, ettei mitään tapahdu vaikkei asia näkyisikään heti suorassa toiminnassa. Kuuntelemme myös mielellämme ideoitanne ja ajatuksianne asioista. Edunvalvonta usein painottuu epäkohtien esiin nostamiseen ja niin pitääkin. Olisi kuitenkin kiva kuulla myös positiivisista asioista, missä olemme onnistuneet. Positiivisista tuloksista voimme oppia ja kehittyä paremmiksi.

Joukossa on voimaa pätee edunvalvonnassa. Mitä suurempi porukka on asian takana sitä todennäköisempää haluttujen tulosten saavuttaminen on. Näytät tukesi maksamalla jäsenmaksusi. Muistathan myös pyytää ystäväsi tai perheenjäsenesi liittymään jäseneksi.

Jokaisen panos on tärkeää. Voit osallistua vapaaehtoisena toimintaan esimerkiksi kuulolähipalvelussa tai yhdistyksen hallituksessa toimimalla. Jokainen voi omaa aikaansa lahjoittamalla edistää asiaamme. Kaikille löytyy varmasti sopivia tehtäviä.

Tervetuloa mukaan toimintaan!

 

Taru Reinikainen

Helkyn hallituksen jäsen

Helsingin  kaupungin vammaisneuvoston jäsen.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn