Joulua odotellessa

Syksyn kiireisimmät ajat ovat monessa työpaikassa käsillä. Usein moni asiantuntijatöissä oleva haluaa ennen joulun vapaita tyhjentää työpöydän. Kiirettä siis pitää. Kaikissa ammateissa tämä ei tietenkään ole mahdollista. Itselleni joulu on aina ollut hengähdystauko syksyn kiireiden jälkeen. Valitettavasti yhä useammin työt haittaavat rentoutumista myös vapaalla.

Helsingin siirtyessä yhä laajemmin 24/7 yhteiskunnaksi pienempi osa väestöstä saa nauttia pyhävapaista. Tämä vaikuttaa perheisiin kokonaisuudessaan. Joulukin muuttuu arkisemmaksi tapahtumaksi. Samaan aikaan lapsiperheköyhyys on kasvussa, jolloin monessa perheessä ei edes lapsille pystytä joulun taikaa luomaan. Haasteita tulee myös liikenteelle, kun ihmisten pitää päästä työpaikoille myös pyhinä.

Joulun parhaita puolia ovat aika lähimmäisten parissa. Kaikille meillä ei kuitenkaan ole lähimmäisiä, yksinäisyys on Helsingissä yhä yleisempää. Autio kaupunki voi vain lisätä yksinäisyyttä ja mahdollisesti aiheuttaa ahdistusta. Kävely kaupungissa, jossa on liikettä voi osalle meistä olla helpotus. Tällöin ympärivuorokautiset yhteiskunnan palvelut voivat osaltaan vähentää yksinäisyyttä.

Jouluun kuuluu erilaisia perinteitä. Perinteet ja niiden merkitys ovat hyvin erilaisia eri ihmisille. Toisille mielihyvää tuovat esimerkiksi jouluruuat. Minun traditioni on joulukorttien lähettäminen. Nautin askarrellessani kortteja ja samalla kortin saajia ajatellen. Perinteet saattavat tuoda joulumielen, vaikkei muuten joulusta erityisemmin pääsisikään nauttimaan.

Ensilumet tulivat Helsinkiin tavanomaiseen aikaan. Marraskuu oli kuitenkin poikkeuksellisen lämmin. Kylmyys iski muutamassa päivässä. Helsingissä mereltä tuulee aina. Kaipaan jo kovasti pikkupakkasia ja talviaurinkoa. Marras-joulukuun pimeys on todella raskasta aikaa. On pimeätä töihin lähtiessä ja pimeätä palatessa. Ainakin minä haluaisin vain käpertyä viltin alle hyvän kirjan kanssa musiikkia kuunnellen.

Joulutunnelmaan pääsee kuitenkin virittäytymään jo nyt Tuomaan markkinoilla. Joulumarkkinoilla on kiva vaeltaa katselemassa kojuja ja nauttia glögiä. Joskus tulee pieniä jouluostoksiakin tehtyä. Hietaniemen hautausmaalla kävely kynttilöiden tuodessa valoa pimeyteen ja ajatusten ollessa jo edes menneissä luo osaltaan joulutunnelmaa sydämeeni.

Vielä pitäisi muutama päivä jaksaa ennen vapaita. Kuulun onnekkaisiin ja saan pidettyä joulun tienoilla vapaata. Minulle joulu tarkoittaa rauhoittumista edes pariksi päiväksi. Toivon kaikkien nauttivan joulun ajasta, meni joulu sitten töissä tai vapaalla yksin yhdessä. Kohta olemme jo onneksi jo kevään puolella.

Taru Reinikainen

Asukasaktiivi Rööperistä

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdessä 15.12.2022.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn