Kesäpurnauksia

Kesäisin iltapäivälehdet pursuavat suomalaisten kesänviettoa haittaavista epäkohdista. On hellekupolia, sadekupolia ja ukkosmyrskyjä. Tietyöt ovat kaupungin ykköspuheenaihe vuodesta toiseen. Kesällä lehtiä lukiessa ei uskoisi meidän olevan maailman onnellisin kansa, useampana vuonna peräkkäin.

Kesäuutisoinnissa korostuu jonkin asian tai ilmiön ottaminen syntipukiksi ja vihamme kohteeksi, kuten ryöstelevät lokit, ulostavat hanhet tai citykanit. Tästä sitten saadaan klikkiotsikoita koko kesäksi. Yleensä pyrimme keskustelussa ratkaisemaan vihan kohteeksi valittua asiaa, emme todellista ongelmaa. Myönnän ärsytykseni olleen suuri, kun auton ilmastointi hajosi ennätyksellisen helleputken aikana eikä korjausaikaa saatu lähimpään kuukauteen. En kuitenkaan lähtenyt asiasta kirjoittamaan lehtiin. Todellinen ongelma kun eivät olleet helteet vaan se, että korjaamo firmalla ei kesäaikaan ole tarpeeksi osaavaa väkeä töissä.

Tämän kesän vihan kohteeksi on nostettu sähköpotkulaudat, joista olemme lukeneet satoja juttuja. Todellinen ongelmahan on ihmisten liikennekäyttäytyminen, ei sähköpotkulauta laitteena. Keskusteluissa ratkaistaan sähköpotkulauta ongelmaa ei ihmisten korvien välissä olevaa ongelmaa liikennekäyttäytymisessä. Kun bussi törmää sähköpotkulautaan, epäilemme ensimmäisenä sähköpotkulautailijaa syylliseksi.

Toivottavasti jatkossa mietimme omaa toimintaamme muiden kannalta. Miten omalla käytökselläni pystyn edistämään muiden hyvinvointia. Usein kyse on pienistä asioista, kuten ajamalla sähköpotkulaudalla liikennesääntöjen mukaan ja parkkeeraamalla laudan käytön jälkeen siististi kadun syrjään.

Hanhet, lokit ja citykanit eivät lehtiä lue. Vuosien valituksesta ja erilaisista toimenpiteistä huolimatta olemme oppineet elämään eläinten kanssa. Lasten jäätelötötteröt ovat edelleen vaarassa kauppatorilla. Hanhet ovat tutkijoiden mukaan vähentyneet pääkaupunkiseudulla. Citykanien tilanteesta emme ole raporttia tänä kesänä saaneet.

Eläimille emme pysty opettamaan asioita, ihmiset ovat toinen juttu. Otetaan kanssakaupunkilaiset huomioon. Erilaisia ratkaisuja ongelmiin voidaan miettiä ja kokeilla. Aina joku toimii, edes jotenkuten. Maltillisuudella pääsemme pitkälle. Paljon on kesän aikana vaadittu muun muassa vuokrapotkulautojen kieltämistä. Itse on usko kieltoihin. Tilalle saamme varmasti jonkun muun värkin, jota voimme porukalla inhota. Yritetään ennemmin löytää kaikkia palvelevat ratkaisut. Monesti asiat oikenevat, kun jokainen miettii omaa käytöstään.

Minulle kesä on vuoden paras aika, josta haluan nauttia pienistä murheista huolimatta. Kaikilla ärsytyksen aiheillakin on aina positiivinenkin puoli. Ajoimme 30 asteen helteessä 300 kilometriä ilmastoimattomalla autolla. Matkalla olin onnellisin tietöiden kohdalla nopeuden laskiessa, jolloin pystyi avaamaan ikkunan ja nauttimaan vähäisestä ilmavirrasta.

Nautitaan kesän viimeisistä päivistä.

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 13.8.2021. 

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn