Lumileikkejä

Taru Reinikainen Minun Helsinki

Kauniit pakkaspäivät, jolloin aurinkokin jo hetken pilkahtaa taivaanrannassa ovat mahtavia. Talvella ulkona olo usein vähenee luonnostaan. Koronan asettamat rajoitukset liikkumiseen lisäävät sisälläoloa entisestään. Lumileikit pihalla ovat hyvä ja turvallinen tapa nauttia talvesta. Pakkasen punaamat posket ja riemukas mieli piristävät oloamme talven pimeinä iltoina.

Keliolosuhteet ovat viime aikoina olleet haastavat. Muutaman tunnin sisällä on ensin satanut räntää ja hetken päästä jo pakastaa. Pihoilla ja kaduilla olisivat luistimet olleet välillä parhaat kulkuvälineet. Onneksi pakkasjoulun myötä olemme saaneet nauttia talven positiivisimmistakin puolista. Luistelukentät on jäädytetty, pulkkamäkeen on päästy ja uskaliaimmat ovat nauttineet merenjäällä kävelystä.

Osalle ulkona liikkuminen talviaikaan voi olla hankalaa. Onneksi talvesta voi nauttia edes pikaisen myös ikkunan takaa. Ikkunalasiin muodostuvat jääkukat ovat lumoavia katsella. On myös mukava seurata talvipuuhia kadulla.

Lumi on talvella ihana elementti puistoissa, mutta valitettavasti riesa kaduilla. Kaupunki kertoo varautuneensa lumiseen talveen. Aurauskalustoa on käytettävissä 300 yksikön verran. Katujen kunnossapito tapahtuu kaupungin luoman kiireellisyysluokituksen mukaan. Usein kiireellisyysluokitus ei oman kulkureitin varren osalta toimi, vaan pahimmillaan aurattuja kulkureittejä joudutaan odottamaan useita päiviä.

Kantakaupungissa me jokainen omalla toiminnallamme voimme auttaa talvikunnossapitoa. Autoilijat voivat tilata itselleen muistutusviestin puhelimeen, milloin tiettyjen katujen tulee olla vapaina aurausta varten. Kantakaupungissa pääosin kiinteistöt ovat vastuussa jalkakäytävien kunnossapidossa. Valitettavasti tämä usein hidastaa jalkakäytävien kunnossapitoa muun muassa tiukoille vedettyjen resurssien myötä.

Kävelijöille katujen liukkaus ja huono auraus aiheuttaa joka talvisen kuntokuurin. Taaperramme joko epätasaisia pikkupolkuja pitkin tai liukastelemme jäisillä jalkakäytävillä. Kun kohdalle sattuu, hyvin hoidettu kadunpätkä tekee melkein mieli jäädä paikalleen seisomaan ja nauttimaan.

Kiinteistöyhtiöiden olisi hyvä muistaa, että yksi omalla kadunpätkällä sattunut kaatuminen saattaa tulla monin kerroin kalliimmaksi kuin ripeä katujen putsaus ja hiekoitus. Kenenkään ei myöskään pitäisi vammautua tai pahimmassa tapauksessa menettää henkensä huonosti hoidettujen katujen tai katolta putoavan lumen ja jään vuoksi.

Kaikesta huolimatta nautitaan talvesta, lumesta ja jäästä niin kauan kuin pystymme. Leikkiminen ja ulkona olo tekee hyvää meille kaikille, kokonaisvaltaisesti.

 

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 12.1.2022.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn