Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä

Kirjoittaessani tätä kolumnia saimme juuri kuulla ikäviä uutisia rivitalo palosta Koillis-Helsingissä. Palon tieltä evakkoon joutui 30 henkilöä. Sammutustöitä johtaneen palomestarin mukaan tulipalo on lähtenyt liikkeelle yhden asunnon parvekkeelta. Onneksi kuitenkin henkilövahingoilta vältyttiin. Vaikutukset tuhoutuneissa asunnoissa asuneiden perheiden elämään on valtavat.

Minä pelkäsin lapsena tulta. Näin lyhyellä ajalla kolme tulipaloa. Tulipalot jäivät mieleenkiintoinen, niin että edelleen joskus näen painajaisia tulipaloista. Lapsena en halunnut edes kynttilöitä poltettavan. Sammutin kaikki kynttilät heti. Aikuisena pelko on hälvennyt. Olen edelleen äärivarovainen tulen käsittelijä. Talveen kuitenkin kuuluu takkatulen ja kynttilät. Tuovathan ne lämpöä, valoa ja tunnelmaa pimeään talveen.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella on vuosittain hieman alle 1200 asuinrakennuksen paloa. Asuinrakennusten paloista syntyi 88 prosenttia rakennuspalojen henkilövahingoista. Suomessa kuolee tulipaloissa vuosittain noin 90 henkilöä. Määrät ovat ainakin minusta suuria. Valitettavasti moni kuolemaan johtanut tulipalo johtuu edelleen ihmisten varomattomasta tulen käytöstä tai huolimattomuudesta, kuten esimerkiksi saunaan jätetyistä vaatteista.

Tukesin mukaan asukkaan, on hankittava palovaroitin ja pidettävä se toimintakunnossa sekä testattava palovaroittimen kunto säännöllisesti. Taloyhtiö puolestaan vastaa sähköverkkoon kytkettyjen asuntokohtaisten palovaroittimien uusimisesta ja pariston vaihdosta. Uudisasuntoihin tulee nykyisin aina hankkia sähköverkkoon kytkettävä palovaroittimet.

Suomen Pelastusalojen Keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet kannattaa sijoittaa jokaiseen makuuhuoneeseen, poistumisreitille eli eteistilaan, olohuoneeseen, sillä siellä on usein sähkölaitteita sekä kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyyteen. Suositusta kannattaa noudattaa. Palovaroittimia ei koskaan ole liikaa ja ne saattavat pelastaa oman tai lähimmäisen hengen.

On hyvä kysyä itseltään osaatko tarvittaessa toimia kotonasi tulipalon syttyessä. Kodin tulipaloriskit kannattaa tunnistaa etukäteen. Ennakoimalla palovaaroja pystyt paremmin kohtaamaan tulipalon. Alkusammuttamista voidaan pitää kansalaistaitona, joka jokaisen tulisi hallita. Meistä jokaisella on lakisääteinen velvollisuus onnettomuustilanteissa ryhtyä pelastustoimiin.

Meillä jokaisella on hyvä olla kotona myös alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeite ja käsisammutin. Välineiden käyttöä tulisi myös harjoitella etukäteen. Sammutusvälineet ovat aina halvempia kuin tulipalon aiheuttamat vahingot.

Tuli on ikävä elementti. Tulen tekemät tuhot harvoin rajoittuvat vain pienelle alueelle, vaan kärsijöinä on useimmiten sivullisetkin esimerkiksi naapurit. Huolehditaan itsestämme ja toisistamme ja suhtaudutaan tuleen vakavuudella. Pelätä ei pidä, mutta huolimattomuudelle ei ole tulen käsittelyssä sijaa. Aion jatkossakin polttaa kynttilöitä, mutta en koskaan jätä kynttilöitä yksin. Teethän sinäkin samoin.

Taru Reinikainen

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdesssä 9.2.2023.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn