Uudenvuodenlupaus

Uudenvuodenlupaukset eivät kuulu tapoihini. Aiheuttavat turhaa stressiä ja unohtuvat nopeasti. Tänä vuonna tein poikkeuksen. Kinkun sulattaminen vaatisi liikuntaa, siitä huolimatta päätin panostaa henkiseen hyvinvointiini. Lupaan lisätä kulttuurin osuutta harrastuksissani.

Olen onnekas työnantajani tarjotessa liikunta- ja kulttuurisetelit. Omat setelini olen sijoittanut museokorttiin. Museokortti on lisännyt vierailujani kotimaisissa museoissa. Kaupungissamme on monia loistavia museoita. Arvostan taidenäyttelyitä, mutta myös kotimuseot ovat mielenkiintoisia.

Sinebrychoffin taidemuseo on aivan kotikulmillani, mutta vierailut ovat jääneet vähäisiksi. Museokortin ansiosta kävin katsomassa Renessanssin naiset näyttelyn sekä Ateneumin Helene Schjerfbeck ja Helsingin Taidemuseon Ellen Thesleff näyttelyt. Vahvat naiset ovat olleet Helsingin taiteen talven teemana. Näyttelyitä yhdistää naisten realismi omasta itsestään ja työstään. Helene Schjerfbeckin omakuvien realismi ikääntymisesti oli suorastaan lumoavaa.

Kaupunkimme on täynnä vaikuttavia taidetapahtumia, monet maksuttomia. LUX Helsinki toi valoa harmaaseen talveen. Upeat taideteokset valaisivat ja kohottivat mielialaa. Teokset olivat laajemmalla alueella kuin aikaisemmin. Kierros kannatti tehdä, samalla sai liikuntaa. Suosikkini oli peilipöllö. Pöllöistä on tullut kaupunkiamme kuvaavia symbolisia eläimiä.

Kesällä Vallisaareen järjestetään ensimmäinen Helsinki Biennaali. Biennaaliin liittyen Lyypekinlaiturilla pystytetään paviljonki. Paviljongin katolle pääsee ihailemaan maisemia. Taide palvelee samalla myös luontoretkeilyä. Biennaalia varten avataan rengaslinja, jolla pääsee Vallisaareen, Lonnaan ja Suomenlinnaan.

Keskustakirjastomme Oodi on monitoimikeskus harrastuksille, opinnoille, etätöille ja tapahtumille. Oodissa on ollut kiinnostavia seminaareja ja paneelikeskusteluita. Oodin valokuvanäyttely muuttuvasta Helsingistä perustuu amatöörikuvaajien ottamiin kuviin, joita jokainen voi jakaa sosiaalisessa mediassa. Näyttelyyn voi siis tutustua omalta kotisohvaltaankin. Kuvat löytyvät hastagilla #helsinkiennenjanyt. Rikhardinkadun ja Töölön kirjastot sopivat rauhallisempaa tunnelmaa kaipaaville lukutoukille. Rikhardinkadulla on mukava istahtaa aulan nojatuoliin kirjan kanssa tai ihan vain seuraamaan ohikulkijoita.

Aion pitää uudenvuodenlupaukseni ja seuraavaksi vuorossa ovat Helsingin Taidemuseon Mieliala – Helsinki – 1939-1945 sekä Tove Jansson näyttelyt. Olen jo nyt havainnut kulttuurin mieltä piristävän vaikutuksen. Aurinkoisina talvipäivinä on mukava ulkoilla, mutta harmaisiin päiviin taide tuo riemastuttavia sävyjä.

 

Kolumni on julkaistu alunperin Kamppi-Eira -lehdessä  16.1.2020, Siltasaaressa 23.1.2020 ja Töölöläisessä 26.1.2020.

JAA TÄMÄ KIRJOITUS

Facebook
Twitter
LinkedIn